Kérdezz-Felelek – Ti kérdeztetek Én válaszoltam! – Íme a válaszok! - techszaki

Ezen az oldalon igyekszünk minden olyan kérdést megválaszolni, amely felmerülhet Benned, mielőtt beiratkozol egy autósiskolába és belevágsz életed egyik nagy kalandjába.

Folyamatosan bővíteni fogjuk az oldalt, érdemes lesz időnként visszanézni 🙂


 • Végigmentem az elméleti tananyagon, mikor mehetek vizsgázni.

Amennyiben minden iratod rendelkezésünkre áll és megkapjuk az igazolást is az E-titán rendszeréből, azonnal kérünk neked vizsgahelyet. Jelen pillanatban a vizsgára jelentkezéstől számított 2 héten belül lehet vizsgaidőpontot kapni.


 • Mennyi időm van elvégezni az elméleti tanfolyamot és elmenni vizsgázni?

A tanfolyam elkezdésétől számítva 9 hónapon belül meg kell történnie az első vizsgaeseménynek és 12 hónapon belül sikeres elméleti vizsgát kell tenned. Amennyiben ez nem valósul meg, új tanfolyamot kell kezdened.


 • Nem sikerült az elméleti vizsgám, mit kell tennem?

Az első elméleti vizsga időpontját csak az autósiskola tudja intézni neked. Innentől kezdve azonban az esetleges sikertelen vizsgák után a helyszínen tudsz új időpontot kérni és a vizsgadíjat befizetni.


 • Sikeres elméleti vizsgát tettem, mikor ülhetek kocsiba és kezdhetem a vezetést?

Jelen pillanatban több tanuló van, mint amennyi az össze oktatói kapacitás. Ennek fényében van várakozási idő. Oktatónként eltérő, de minimálisan kalkulálj 1 hónappal a sikeres elméleti vizsga után. Ne türelmetlenkedj, nincsen értelme, az oktató is ember és persze szeretne mindenkivel foglalkozni, de van családja és élete is.


 • Létezik még rutin vizsga?

Nem, megszűnt néhány éve. A korábbi rutin feladatokat a forgalomban kell elsajátítani. Létezik még rutin pálya természetesen, az első órák általában ott is zajlanak. A forgalmi vizsgán egy parkolást és egy technikai feladatot (egy ívű vagy “y” megfordulás) kell megcsinálni a vizsgakör és az elindulás előtti ellenőrzés mellett.


 • 29+1 óra elég?

Persze. Le tudjuk vezetni optimális esetben a minimálisan szükséges kilométer számot 29 óra alatt is.


 • Megtanulok 29 óra alatt vezetni?

Nem tudom megmondani, nem vagyok jós. Az én véleményem az, hogy el tudsz esetleg jutni vizsgaképes szintre, de nem ez a jellemző. Az országos átlag óraszám, ami szükséges a sikeres vizsgához: 44,32 óra. Nálam az átlag 45,01 óra. Ez egy jó kiindulási alap a számolgatáshoz.Azt gondolom, hogy vizsgára az ember úgy menjen oda, hogy van egy minimális esély legalább a sikerre.


 • Megbukok, ha lefulladok a vizsgán?

Több körülménytől is függ, de alapvetően a lefulladás még nem azonnali sikertelenséget okozó hiba.Nyilván, ha a kereszteződés közepén fulladunk le és ráadásul fogalmunk sem lesz, hogyan tovább, azt senki nem fogja tolerálni.Ha lefulladsz, és reagálsz rá, odanyúlsz a kulcsért, indítod az autót és megyünk tovább, akkor hibavonalat kapsz érte, de folytatódik a vizsga. Pánik megoldások soha nem vezetnek eredményre.


 • 2 óránként tudom hozni a vezetési órák díját. Megfelel?

Ha nincsen más megoldás és semmiképpen nem megoldható, akkor igen. Egyébként az első 30 óra díját maximum 3 részletben kérjük megfizetni. Utána megbeszélés kérdése.Gondolom könnyen belátható, hogy ennyi tanuló mellett nem sok kapacitásunk van százszámra gyártani a számlákat és el is veszünk a számla – tengerben. Azt tanácsolnánk, hogy úgy kezdj bele a jogosítványba, hogy kalkulálj a fenti átlagos óraszámmal, szorozd be az aktuális óradíjjal és amennyiben az összeg már rendelkezésre áll vagy elő tudod tutira teremteni, akkor kezdj bele.


 • A vizsga órát külön ki kell fizetnem? Miért?

Gondolj bele, amíg az oktató veled vizsgázik, nem tud mást oktatni. Nyilván az oktatód úgy készül, hogy a vizsga végigmegy, tehát arra a 60 percre értelemszerűen nem hív senki mást rajtad kívül.


 • Hétvégén miért nem válaszoltok az üzeneteimre?

Vállalkozók vagyunk, de nem gépek. Vannak olyan időszakok, amikor pihenni szeretnénk. Ha valami nagyon fontos kérdés van, akkor persze állunk rendelkezésre, de a hétvége alapvetően a családé, illetve este 20.00 után sem fogunk várhatóan válaszolni. Nem segít a ? küldése sem 🙂


 • Mi van, ha elnézem és nem megyek vezetni? Mi lesz azzal az órával?

Visszautalnék a fent leírtakra, amiket a vizsgánál írtam: arra az idő intervallumra az oktató veled számol. Ha te elfelejtesz jönni vagy bármi miatt meghiúsul a dolog, akkor számolj azzal, hogy be fogja írni az órát neked. Az óráid gyarapodnak, a pénzed felhasználódik. Számtalan módon kommunikálunk, de a beiratkozáskor vagy átiratkozáskor elmondásra és a szerződésben leírásra is kerül, hogy a megbeszélt időpont előtt 24 órával lehet szankció mentesen lemondani.


 • Felhasználtam az összes befizetett órámat, hogyan tovább?

Fizetheted a következő 10 óra díját vagy 30 óra felett a megbeszélt óraszámhoz tartozó díjat. A rendszer pre-paid, előre fizetős, tehát akkor tudsz vezetni, ha van fel nem használt óradíjad. Ha nem fizettél előre, akkor nem fogsz tudni vezetni jönni, nem kapsz időpontot. Ha eljössz vezetni úgy, hogy nem hozol magaddal pénzt, szintén nem fogsz vezetni, ugyanakkor az órát beírjuk és majd levonjuk.


 • Hozhatok egy üveg italt a vizsgabiztosnak vagy bármi más módon a vizsgát lehet befolyásolni?

NEM. Ha ilyet tervezel, nem a mi iskolánk az, ami passzol hozzád, kérlek, ne is raboljuk egymás idejét.


 • Sikertelen vizsga után mikor mehetek legközelebb próbálkozni?

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont adja az időpontokat. Egy dolog biztos: amíg a vizsgadíjad nincsen befizetve, új időpontod sem lesz.


 • Elsősegély kártya feltétele a jogosítványnak. Nekem nincsen, mit tudok tenni?

Minden hónapban legalább 1 tanfolyamot szervezünk. Ennek külön díja van, illetve a vizsgadíj sincsen benne az elsőként befizetett elméleti tandíjban.


 • Mindenki azt mondja, hogy a fejforgatás milyen fontos. Én a tükörben is látok mindent.

Az rendben is van, semmi gond. Rengeteg vizsga bukik el azon, hogy a tanuló nem hajlandó forgatni a fejét, mert ő lát mindent a tükörben is. A továbbiakban azokat a tanulókat bocsátjuk csak vizsgára, akik legalább minimálisan elfogadni azt, hogy az oktató jót akar a tanulónak és nem saját kényére – kedvére mondja a tanácsokat, egy oktatási óra alatt akár 60 alkalommal megismételve. Fogadjátok el, hogy jellemzően minden oktató jót akar a saját tanulójának.


 • Hozhatom a pasimat – csajomat – kiskutyámat – fejőstehenemet – Apukámat – Anyukámat a vezetésre?

Nem taxi vagyunk, hanem oktatás zajlik, vegyétek kellő komolysággal. Ha ott van egy olyan személy, akihez érzelmileg kötődtök, akkor elveszik az óra feszessége. Nem támogatjuk.


 • Szeretném a tanulmányaimat másik iskolában folytatni. Ennek mi a menete?

Van, amikor a kémia nem működik oktató és tanuló között. Semmi akadálya, hogy máshol folytasd, ehhez egyetlen dokumentum kell tőlünk: a Képzési igazolás. 3 példányban készítjük el, ebből 1 marad nálam, kettő kerül hozzád.Ezzel a papírral és a személyes irataiddal kell menned a következő iskolához, ahol folytatnád.Vedd figyelembe kérlek, hogy 3 munkanapunk van ezen dokumentum kiállítására, meglehet nem tudsz már másnap máshol kezdeni.Ha elmész tőlünk és nem haraggal váltunk el, ne sértődj meg, mi sem fogunk. Természetesen semmilyen plusz költséget nem kérünk tőled, sőt, ha van fel nem használt óradíjad, azt természetesen visszaadjuk maradéktalanul.


Ne feledd, hogy az oktatás és a vezetni tanulás is “technikai sport”, tehát bármikor lehetséges olyan, hogy az autó meghibásodik és hirtelen kell megoldani helyzeteket, ami nem mindig működik. Igyekszünk az egyensúlyt fenntartani és kárpótolni, ha valakit érdeksérelem ért.

Megosztás