Újabb kérdés futott be hozzánk, amit nem árt talán tisztába tenni. Sokakban az a tévhit él, illetve a médiumok is ezt támogatják, hogy 2018. január 1.-től ingyenes lesz a diákoknak a jogosítvány.

Nos, ez csak részben igaz. Ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor inkább azt mondjuk, hogy a hírt felkapta a média, mert jól eladható, de erről szó sincs valójában. Soha nem is merült fel ebben a formában, egy klasszikus elferdítésről van ugyanis szó.

A Kormány valóban gondolkodik egy olyan megoldáson, amely valamelyest segítené a tanulók jogosítványhoz jutását, de korántsem arról van szó, hogy ingyenessé tennék a teljes tanfolyamot.

Elsősorban egy képzavart kell eloszlatni, ugyanis a szóhasználat a kulcsa az egésznek. A Kormány ugyanis az első KRESZ vizsgát szeretné ingyenessé tenni (azonban még ez sem jelent meg sem törvény, sem kormányrendelet, sem bármilyen más rendelet formájában), nem a tanfolyamot. Tehát, amikor azt lehet olvasni, hogy ingyenes lesz a jogosítvány, akkor azt úgy értik, hogy a KRESZ vizsga lesz az (aminek egyébként jelenleg 4 600 Ft a díja) és nem a teljes tanfolyam. A félreértés ott van, hogy sokan a KRESZ vizsga alatt a tanfolyamot is értik. Ez azonban téves.

Tehát nem érdemes arra várni és kivárni, hogy majd januártól úgyis ingyen tudok jogosítványt szerezni, mert erről szó sincs. Elég csak felütni bármelyik keresőt, beírni az „ingyen jogosítvány” szókapcsolatot és máris dőlnek ránk a bejegyzések, azonban mindegyikben ott van, hogy csak az első KRESZ vizsga ingyenessége van tervben.

FRISSÍTÉS! Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Kormány azt a döntést hozta, miszerint 2018. július 1.-jétől a 20 év alatti fiataloknak 25 000 Ft-os értékhatárig megtérítik a KRESZ tanfolyam és vizsga díját. Utólagos visszatérítésről van szó, amely akkor is igényelhető, ha az érintett tanuló a KRESZ tanfolyam elvégzése után nem megy azonnal gyakorlati képzésre.

Részletek: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/jovo-nyartol-megteriti-a-kormany-a-kresz-tanfolyam-es-vizsga-dijat-a-20-ev-alattiaknak

 

Megosztás
Kategóriák: Kérdések

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük